Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România inițiază un proiect unic în Romania pentru pacienții oncologici.
Scopul acestui proiect este acela de a crește și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților oncologici din România, aflați în timpul tratamentelor dar si post-tratament.
Prin intermediul acestui proiect unic se vor pune la dispoziția tuturor pacienților care vor veni să urmeze tratamentele oncologice în cadrul Institutelor de Oncologie (IOB. IRO, IOCN) dar si Secțiilor de Oncologie din Spitalele Județene servicii complementare tratamentelor alopate care vor îmbunătăți vizibil rata de răspuns la tratamentele oncologice prin îmbunătățirea calității vieții acestora.
Principalele etape ale acestui proiect sunt:
1. Intervenție și monitorizare Nutrițională pe durata spitalizării
Servicii de consultații, evaluare, terapie și monitorizare nutrițională pe toată perioada terapiei oncologice de la inițierea tratamentului și până la finalizarea acestuia.
- Specialiștii în nutriție clinică vor colabora îndeaproape cu echipa de medici specialiști din cadrul Institutelor de Oncologie din tara.
- Prin intermediul acestei etape se dorește elaborarea unor ghiduri de bune practici cu privire la nutriția pacientului oncologic în timpul tratamentelor dar și post tratament în funcție de afecțiuni, cu privire la gestionarea din punct de vedere nutrițional a efectelor secundare care apar în timpul tratamentelor oncologice dar și care apar datorită bolii și stadiului afecțiunii.
2. Intervenție și monitorizare Emoțională pe toată durata spitalizării
Servicii de consultații, consiliere și terapie psihologică oferite de către un psiholog clinician specializat în psiho-oncologie tuturor pacienților aflați în tratament în cadrul Institutelor, dar și aparținătorilor acestora.
a. Prin aceste servicii se urmărește creșterea compleanței la tratament a pacienților oncologici, creșterea stimei de sine și acceptarea diagnosticului dar mai ales al tratamentului atât de către pacient dar și de către membrii familiei acestuia.
b. Pacienții vor fi învățați de către specialiștii psihologi prin intermediul tehnicilor speciale cum să își gestioneze stările de depresie și anxietate, stările de panică, stările de furie, stările de oboseală psihică și mai ales insomniile.
c. Tot în cadrul acestor servicii se vor pune la dispoziția pacientelor servicii gratuite de cosmetică/coafor.
d. În cadrul grupurilor de suport sau a ședințelor face-to-face pacienții vor descoperi că Există Viață după Cancer. Vor putea participa la ateliere de relaxare unde vor veni ca invitati: artisti, sau la Atelierul „Puterea Exemplului” unde vor fi invitați pacienți din alte centre din țară.
e. Prin intermediul acestei etape din proiect se dorește elaborarea unor ghiduri de bune practici cu privire la sănătatea emoțională a pacientului oncologic, se vor elabora tehnici cu privire la metodele de comunicare a pacientului cu echipa medicală, cu membrii familiei, tehnici si exerciții special concepute cu privire la gestionarea emotiilor, etc.
3. Intervenție si monitorizare Corporală pe toată durata spitalizării
Servicii de consultații și management al limfedemului, servicii de consultații de kinetoterapie și recuperare medicală atât în timpul tratamentului cât și post-tratament. Acest serviciu va implica terapeuți specializați în managementul și tratamentul limfedemului dar și specialiști specializați în recuperarea și refacerea fizică post-operatorie, specializați în terapia mușchiulo-scheletală a pacienților care se află în timpul tratamentului dar și a celor care sunt post-tratament a, în funcție de afecțiune.
a. Prin acest serviciu se urmărește îmbunătățirea stării fizice generale a pacientului oncologic aflat în tratament în cadrul Institutelor și Spitalelor cu ajutorul unor specialiști care vor oferi consultații gratuite cu privire:
- La gestionarea limfedemului;
- La metode și tehnici de exercitii fizice, de relaxare și de respirație care ar putea ameliora stările de insomnie, depresie și anxietate, stările de oboseală accentuată cu care se adesea se confruntă pacienții oncologici atunci când sunt sub tratament sau care pot aparea ca efect secundar al bolii;
- La tehnici și exercitii care pot ameliora posibilile deficiențe respiratorii care pot apărea în timpul tratamentelor, în funcție de afecțiune și comorbidități, în special la pacienții cu afecțiuni pulmonare.
- La tehnici și exercitii simple, de tip aerobic care să vină în ajutorul pacientului atunci când masa musculară riscă să fie deteriorată din cauza efectelor secundare ale bolii, ale tratamentului și comorbidităților.
b. Prin intermediul acestei etape se vor elabora ghiduri de bune practici cu privire la tehnicile și metodele de îmbunătățire și menținere a unui status fizic și corporal cât mai sănătos atât în timpul tratamentului cât și post tratament.
Parteneri principali in cadrul acestui proiect sunt:
IOB-Institutul De Oncologie București Prof Dr. Alexandru Trestioreanu
IOCN-Institutul de Oncologie Cluj „Prof. Dr. Ion Chiricuță”
IRO-Institutul Regional de Oncologie Iași
Asociația Câștigă-Viață
Spitalul Județean Clinic de Urgență „Sf. Apostal Andrei” Galați
Spitalul Județean de Urgență Bacău
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov-Mârzescu
Ne gâsiți activi pe pagina de Facebook